Hvorfor er himmelen blå?

Aha, dette er et lurespørsmål! Egentlig er ikke himmelen blå, den har ingen farge i det hele tatt!

Prisme som skiler fargene fra hverandre

1) Prisme som skiler fargene fra hverandre

Alt koker ned til hvordan hjernen vår tolker elektromagnetiske stråling – også kalt sollys. Lys er energi som beveger seg som en bølge. Vi er kanskje vant til å tenke på sollys som hvitt, men egentlig inneholder den alle ulike farger. Isaac Newton demonterte dette da han bruke et prisme for å skille de ulike fargene fra hverandre.

 

Disse fargene er synlig lys i det elektromagnetiske spekteret. Det elektromagnetiske spekteret inneholder blant annet også de kule gammastråler, som bestrålte Bruce Banner ved et uhell og forvandlet han til Hulken, og røntgenstråler, som gjør at Supermann kan se gjennom vegger. Samt de litt mindre kule mikrobølgene og radiobølgene – i Marvel universet. I virkeligheten er mikrobølger og radiobølger svært kule og gir oss mange funksjoner – som for eksempel telefoni.

Supermann og hulken!

2) Supermann vs hulken!

 

Disse bølgene er så små at de måles i nanometer eller en milliarddels meter. Hver farge har sin egen bølgelengde og frekvens, men i verdensrommet arbeider de sammen og blir hvitt lys som reiser med lysets hastighet: 300000000 $latex \frac{\mbox{m}}{\mbox{s}} $. En bølgelengde er lengden fra en bølgetopp til en annen.

Elektromagnetisk spekter

3) Elektromagnetisk spekter

 

Lyset kommer inn i atmosfæren og kræsjer med oksygen- og nitrogenmolekylene, som ca 99% av atmosfæren består av. Når dette skjer vil fargene bli separert. Jo kortere bølgelengde jo mer blir de spredd. Og blått lys har den korteste bølgelengde og blir dermed spredd mest. De andre fargene kan nesten passere uhindret gjennom. Og derfor er himmelen blå mesteparten av tiden.

Tilbake til hjernen

Her er grunnen til at det er et lurespørsmål. Himmelen er ikke egentlig blå, vi bare tror det og grunnen til det er hvordan hjernen vår fungerer. Øynene våre registeret kun bølgelengdene og sender dette signalet til hjernen vår som bestemmer hvilken farge som korresponderer til bølgelengden.

Siden blått lys blir spredd mest vil det være det som når øynene våre og dermed ser himmelen blå ut.

Men hvorfor er solnedgangen rød?

Når det nærmer seg kvelden vil lyset ha en annen farge. Dette er fordi solen står lavere på himmelen og dermed må lyset gjennom et tykkere lag av atmosfæren før det når øyet ditt. Det betyr at mer av det blå lyset er blitt spredd, og kun det oransje og rød er igjen å se.

 

Kilder:

http://forskning.no/vaer-og-vind/2011/09/hvorfor-er-himmelen-bla

http://www.universetoday.com/77115/why-is-the-sunset-red/

 

Bilder:

1) http://learnlearn.net/verdensrommet,jorda/Lysea.htm

2) http://nerdist.com/who-would-win-in-a-fight-between-superman-and-the-hulk/

3) http://www.universetoday.com/77115/why-is-the-sunset-red/