Elevkveld mandag 29. januar 2018

Illustrasjon til blogg

Mandag 29. januar fylte vi Realfagbygget på Gløshaugen med noe av det beste realfag har å by på! Vi inviterte studenter fra forskjellige linjer til å ta med seg noe spennende å vise fra studiet sitt. Vi fikk blant annet se en rose knuse, hvordan stabilitet og oppdrift i en båt oppfører seg og hvordan man kan lage musikk ved hjelp av spenning.

Studenter fra fysikk og matematikk viste hvordan man kan knuse en rose ved hjelp av flytende nitrogen.

De forklarte også litt om krefter og lydbølger gjennom forskjellige forsøk.

Stipendiater fra kjemi viste frem et «flyvende tog» basert på magneter og superledere. Togskinnene består av magneter, som skaper et kraftig magnetfelt rundt seg, og tiltrekker alle metaller med magnetiske egenskaper, som for eksempel jern. «Togene» som ble brukt er laget av materialer som er superledende når de blir kalde nok. Superledere kan lede strøm uten motstand – det vil si at store mengder strøm kan gå gjennom materialet uten å tape energi på veien. Når disse superlederene er i et magnetfeltet, oppstår det en helt spesiell magnetisk effekt som gjør at de «låses fast» i magnetfeltet og svever. Superlederne må kjøles ned til en temperatur på omtrent -170 grader celsius. For å klare dette brukes flytende nitrogen, som har en temperatur på -195 grader celsius.

På standen til bioingeniør-studentene fikk elevene lov til å se i mikroskop og få tatt blodprøve i fingeren. Blodprøven ble brukt til å finne ut hvor mye hemoglobin personen har i blodet.

Noen av mentorene ville også sjekke hvor mye hemoglobin de hadde i blodet.

Kvelden ble avsluttet av Omega Verksted som viste at man kan lage musikk ved hjelp av spenning!